Schoonheid in veelvoud

Hoogtepunten uit de prentencollectie van het Van Gogh Museum

In de presentatie Schoonheid in veelvoud was een selectie topstukken te zien uit de prentencollectie van het museum, zoals belangrijke werken van Bonnard, Gauguin, Toulouse-Lautrec en hun tijdgenoten. Deze presentatie van ongeveer honderd meesterwerken op papier markeerde de verschijning van de eerste grote publicatie over de prentencollectie van het museum: Prentkunst in Parijs. De rage van het fin de siècle.

Het Van Gogh Museum verzamelt in navolging van Vincent en Theo Van Gogh al prenten sinds de oprichting in 1973, en beheert een belangrijke collectie van ongeveer 1300 werken uit de bloeiperiode van de prentkunst. In de jaren 1890-1905 was Parijs in de ban van deze grafische kunstvorm. De grondleggers van de rage waren tijdgenoten en vrienden van Vincent van Gogh. De prentrevolutie zou echter pas tot volle bloei komen na zijn overlijden in 1890. Bijna alle Franse kunstenaars van dat moment experimenteerden met de lithografie, ets of houtsnede als artistiek expressiemiddel, met prachtige, kleurrijke kunstwerken als resultaat.