Van Gogh in de Hermitage Amsterdam

Eigenzinnige keuzes

Het tijdelijke gastverblijf van het Van Gogh Museum, dat wegens renovatie van september 2012 tot mei 2013 gesloten was, in de Hermitage Amsterdam bood een uitgelezen kans om de werken van Van Gogh op geheel nieuwe wijze te ontdekken. De presentatie Vincent. Het Van Gogh Museum in de Hermitage Amsterdam toonde de intrigerende zoektocht van de kunstenaar tijdens zijn kunstenaarschap. Aan de hand van 75 belangrijke schilderijen, een selectie brieven, werken op papier en objecten uit de collectie van het Van Gogh Museum werd in beeld gebracht hoe de autodidact Vincent zich ontwikkelde van beginneling tot ware kunstenaar. De Zonnebloemen schitterde op een ereplaats, al zichtbaar bij binnenkomst, en ook De slaapkamer, Amandelbloesem, De aardappeleters en Het gele huis verrasten zelfs kenners opnieuw nu de werken op de kleurige wanden te zien waren. De tekeningen en schilderijen hingen niet chronologisch gerangschikt, maar waren samengebracht aan de hand van thema’s in Van Goghs ontwikkeling. Zo konden bezoekers zijn zoektocht als kunstenaar in een nieuwe omgeving, op een nieuwe manier ontdekken.

De presentatie van de Van Gogh-collectie was te zien van 29 september 2012 tot en met 25 april 2013 en werd met lovende kritieken ontvangen. De samenwerking met de Hermitage Amsterdam bood het Van Gogh Museum de kans om de eigen collectie zichtbaar te houden in Amsterdam. De belangstelling was groot; maar liefst 311.334 kunstliefhebbers bezochten Vincent. Het Van Gogh Museum in de Hermitage Amsterdam.